T’AGRADARIA PARTICIPAR EN LA 5ª EDICIÓ DEL PROJECTE?
INSCRIPCIONS FINS EL 24 de gener. AQUÍ
I envia el teu CV a: donesquedansen@gmail.com
Dones que dansen és un projecte de creixement personal i enfortiment de l’autoestima amb perspectiva de gènere, per aprofundir en la relació constructiva en una mateixa i l’altra, com a mesura de prevenció de la violència, mitjançant el cos i el moviment i pretén acostar la dansa als centres penitenciaris (CP) com un mitjà de reflexió, prevenció i cohesió grupal.
Aquest projecte s’inicia l’any 2015 (Projecte guanyador de la convocatòria dansa i societat dins del marc de subvencions que ofereix anualment l’associació de professionals de dansa de Catalunya (APDC), l’Institut del Teatre i el Mercat de les Flors).
INFO EDICIONS ANTERIORS
El 2018 es desenvolupa la 3ª edició gràcies al Dpt de Justicia i a l’Ajuntament de BCN i amb la col.laboració de l’Associació nunArt, Mujeres P’alante i la Plataforma contra les violències.
Des de l’entitat ens il·lusiona comunicar-vos que estem molt contentes i agraïdes pels resultats obtinguts a la 3ra edició del Dones que danses dins i fora dels centres penitenciaris per l’enfortiment de l’autoestima i el creixement personal.Durant els 10 tallers setmanals (novembre i desembre) hi han participat en total trenta dones de dins i fora del CP de Brians I.La implicació del grup de dones externes (foto) ha estat clau pel desenvolupament del projecte on participaven en els tallers com una dona més juntament amb les internes. Un grup molt divers on el seu compromís s’ha mantingut ferm al llarg del projecte i on s’han generat xarxa, cohesió i vincles afectius.L’atmosfera dels tallers que s’ha generat permetia sentir i expressar mitjançant el cos, per establir un altre tipus de diàleg, escolta, mirada per connectar amb l’interior d’una mateixa. S’ofereix un espai d’expressió, relaxació i llibertat creativa on donar vida i moviment a zones del cos que potser no s’han mogut o notat mai. Creiem que l’objectiu del projecte s’ha aconseguit gràcies a la sensibilitat, a la perseverança i al compromís de l’equip per una vida lliure de violències.Seguim donant continuitat al projecte amb la il.lusio d’aquest anys de poder realitzar una 4ta Edició. Seguim construint pel compliment d’un doble objectiu, acostar la dansa als CP com un mitjà transformador i de reflexió i acostar a la ciutadania als CP per una mirada sense estigma facilitant processos d’inclusió social. I també esdevenir com a entitat referent en el procés d’externalització que fan les dones un cop surten del CP.
Més informació
Les persones beneficiàries d’aquest projecte són dones que viuen dins i/o fora dels centres penitenciaris amb risc d’exclusió social i també dones diverses que viuen a l’àrea metropolitana de Barcelona i que pertanyen a diferents associacions que lluiten contra la violència masclista.
El projecte consta de 10 tallers de 2 hores, executats setmanalment, amb un grup d’entre 8 a 12 dones del DAE (departament d’atenció específica) que es troba dins del mòdul II de dones del centre penitenciari de Brians 1 de Barcelona. Un dels deu tallers és obert, ja que es tracta d’un espectacle de dansa per reflexionar sobre les relacions amb una mateixa, l’altre i l’entorn. Al DAE conviuen entre 12 i 15 dones que ja es coneixen entre elles i estan a punt de finalitzar condemna i reben un tractament específic i intens de desintoxicació.
La metodologia es fonamenta en la utilització de tècniques basades en el moviment, la dansa, la biodansa, l’expressió corporal, la consciència corporal, moviment orgànic, relaxació, dansa-teràpia, la música, les arts escèniques, meditació i la teoria de gènere per facilitar espais on poder identificar les nostres pròpies estratègies d’apoderament i creixement tant individual com grupal.
Fotografia cames de Daniella Visciglio